Detachering, wat is dat eigenlijk?

Bij detachering heb ik toch geen ‘echte’ collega’s? En moet ik dan een deel van mijn salaris inleveren? Veel mensen denken dat detacheren hetzelfde is als uitzenden. Een misvatting. Maar wat is het wel?

Het verschil tussen detachering en uitzenden

Detachering is het tijdelijk uitlenen van een werknemer aan een ander bedrijf. Het grote verschil tussen detachering en uitzenden zit ‘m dan ook in de zekerheid. Bij detacheren wordt er vooraf een contractduur afgesproken. Het contract eindigt niet bij het einde van het project, maar op een afgesproken datum. Bij uitzenden ligt dat net wat anders. Daar hoort een flexibelere arbeidshouding bij. Hier kan het dus wel zo zijn dat je contract afloopt zodra het project afloopt.

 

Voordelen van detacheren

1. Zekerheid

Het grote verschil tussen uitzenden en detachering zit dus in zekerheid. Jij krijgt bijvoorbeeld gewoon doorbetaald als er even geen opdracht of project voor je is. Flexibel werken met zekerheid. Die combinatie krijg je bij gedetacheerd werken! Fijn, want dan weet je ook dat je gewoon je vaste lasten kunt betalen.

2. Afwisseling

Maar er is meer. Bij detachering krijg je namelijk ook de kans om bij veel verschillende opdrachtgevers aan de slag te gaan. Dat kan een opdracht voor veertig uur per week zijn voor een paar maanden, maar je kunt ook zomaar bij twee opdrachtgevers tegelijk aan de slag gaan met kleinere opdrachten. Het is helemaal aan jou voor welke optie je gaat.

3. Ervaring

Nog een voordeel van detachering is dat jij bij verschillende projecten of bedrijven betrokken bent. Je kunt daardoor in korte tijd veel leren. En erachter komen wat nu echt bij je past. Waar word jij gelukkig van? Leer het en ervaar het.

4. Netwerk opbouwen

Een vierde en laatste voordeel is dat je als gedetacheerde veel sneller een groot netwerk kunt opbouwen. Je krijgt immers steeds met andere collega’s en opdrachtgevers te maken. Een handige optie om in korte tijd veel connecties op te bouwen. Leuk voor later.

 

Ook als ZZP’er kan je detacheren

En wist jij dat zzp’ers ook gedetacheerd kunnen worden? Sterker nog, een zzp’er kan zich gewoon aansluiten bij een detacheringsbureau. En van allerlei voordelen genieten. De zelfstandige hoeft niet zelf op zoek naar nieuwe opdrachten en beschikt in no time over een groot netwerk.

 

Klinkt goed hé? Maar laten we eerlijk zijn, detacheren is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn mensen die liever wel met een vast team, vaste opdrachtgever/werkgever én met vaste werkzaamheden werken. Voor welke optie ga jij? Detacheren of een vaste baan?