De puntjes op de i, uhm jouw cv.

,

Op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen je carrière? Dan ontkom je er niet aan om een motivatiebrief te schrijven en een curriculum vitae (cv) op te stellen. Maar wat zet je nu eigenlijk allemaal in zo’n cv? In deze blog geven wij tips over hoe jij jouw cv zo goed mogelijk kan opstellen!

Vaak is het zo dat een recruiter of je toekomstige werkgever als eerste je cv bekijkt voordat hij/ zij jouw motivatiebrief leest. Het is dus belangrijk om met jouw cv een goede ‘eerste indruk’ te maken. Met je cv kan je je werkgever een goed overzicht geven wat je allemaal kan, wie je bent en wat je (werk)ervaring is.

Maar wat zet je dan allemaal in je cv?

  • Contactgegevens: Natuurlijk kunnen contactgegevens zoals voor- en achternaam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres niet missen in je cv. Heb je een eigen website/ online portfolio? Dan is het linkje daarvan (of die van je LinkedIn) ook altijd handig om erin te zetten.
  • Persoonlijk: Een goede manier om je cv een stuk persoonlijker te maken, is door een stukje tekst over jezelf hier aan toe te voegen. Het kan even wat werk zijn om dit korte stukje te schrijven zonder dat je je sollicitatiebrief kopieert, maar dit kan er wel voor zorgen dat je cv een flinke upgrade krijgt. Daarnaast zorgt een professionele foto ook voor een stukje persoonlijkheid binnen je cv.
  • Werkervaring: Een werkgever kijkt naar relevante werkervaring. Het is dus niet nodig om alle korte bijbanen er op te zetten, maar vooral de banen waar je echt meer aan hebt gehad dan ‘snel geld verdienen’. Een handige tip hierbij is om bij iedere relevante baan ook nog kort jouw taken te benoemen.
  • Opleidingen: Niet alleen je werkervaring, maar ook je diploma’s zijn een belangrijke op je cv. Zet ze van heden naar verleden en begin met je middelbareschooldiploma. Een interessante scriptie, minor of extra studieactiviteiten gedaan? Dan zijn ook die vaak interessant om hier bij te zetten.
  • Kennis en vaardigheden: Naast wie je bent en wat je gedaan hebt in het verleden, is het ook goed om neer te zetten wat je kan. Laat hierbij de algemene kennis (zoals Word of Powerpoint) achterwege en probeer hierin te onderscheiden. Zet je kennis en vaardigheden neer die jou onderscheiden van anderen.

Hoe maak je dan je cv?

Er zijn tegenwoordig veel manieren om je cv visueel en aantrekkelijk te maken. Gelukkig betekent dit niet gelijk dat je veel ervaring of kennis moet hebben in programma’s als Photoshop en InDesign. Het is ook heel gemakkelijk om je cv door middel van een template te maken. Zo kan dat gemakkelijk in Word, maar zijn er voor meer visuele opties ook veel mooie templates in Canva.

Wil je extra indruk maken? Probeer dan je cv aan te passen op basis van de functie. Zo kan je voor een creatieve functie juist zorgen voor een creatief cv, kan je voor een functie binnen de bouw juist weer bouwelementen terug laten komen en zo kan je voor elke functie eigenlijk zelf helemaal aan de slag gaan. Houd hierbij wel rekening dat de teksten nog steeds goed leesbaar zijn en dat nog steeds alle belangrijke informatie er in staat.

Wat niet te doen?

Nu je weet hoe je je cv opstelt en waar je allemaal op moet letten, zijn er natuurlijk ook wat punten wat absolute no-go’s zijn.

  • Lange teksten: Het is belangrijk om je cv kort en krachtig te houden. Lange teksten met onnodige informatie is dus helemaal niet nodig. Een goed cv is maximaal 2 A4’tjes.
  • Liegen: Er is niks mis met jezelf van je beste kant laten zien en dit door te vertalen naar je cv. Een absolute no go is om hier te ver in door te drijven door bijvoorbeeld te liegen over het aantal (jaar) werkervaring.
  • Foute foto: Ondanks dat het een absolute go is om je cv persoonlijk te maken, kan een verkeerde foto niet de goede indruk geven. Probeer dus echt een zakelijke foto uit te kiezen en de vakantie of festival foto’s weg te laten.
  • Contactgegevens: Het is van belang om je contactgegevens neer te zetten, maar kijk wel uit welke je hier neer zet. Een grappig mailadres als ikwilzuipen@hotmail.com komt natuurlijk niet heel professioneel over.
  • Salaris: Wat je wilt gaan verdienen is niet iets om op je cv te zetten. Het bespreken van je huidige salaris of je wensen is pas later relevant.

Puntjes op de i, uhm de cv

Staat alles in je cv wat erin moet? Dan is het tijd om je cv te versturen. Handig om het volgende lijstje nog door te nemen, zo weet je zeker dat je cv er professioneel en strak uitziet.

  • Maak je cv niet langer dan twee A4’tjes
  • Zorg voor overzicht. Doe dit door tussenkopjes, een logische volgorde en een nette uitlijning
  • Gebruik een representatief e-mailadres
  • Zet jouw naam ook als naam van het bestand. Hierdoor kan een werkgever/ recruiter meteen zien dat dit jouw cv is.
  • Maak gebruik van hyperlinks. Hierdoor kan je werkgever makkelijk naar je blog/ online portfolio of LinkedIn pagina overschakelen.
  • Je cv printen kan er voor zorgen dat je net de laatste foutjes eruit kan halen. Foutjes zie je namelijk sneller op papier dan op je scherm.
  • Laat je cv altijd door iemand anders checken. Vier ogen zien meer dan twee.

En dan is het tijd om je cv op te sturen, op naar een nieuwe uitdaging.