Struikelblokken in je carrière?

,

Ben jij klaar voor de next step in je carrière? Wil je doorgroeien of juist een hogere functie bij een ander bedrijf? Wil je meer impact maken? Of toch op zoek naar een nieuwe uitdaging? Je zult met allerlei obstakels en valkuilen te maken krijgen. Zo krijg je misschien te maken met faalangst, kom je erachter dat je bepaalde leiderschapskwaliteiten mist of ben je heel goed in je werk, maar lukt het toch niet om door te groeien en zit je ‘vast’.

Maar hoe kun je als professional omgaan met die obstakels in je carrière? En hoe zorg je ervoor dat je je doelen wél haalt?

 

  1. Promotie maken lukt niet

Veel mensen hebben een duidelijk idee van succes: in dienst komen bij een bedrijf en daar steeds hogerop komen. Echter gebeurt het vaak dat ze op weg naar dat doel blijven hangen, de leidinggevende functie is er maar verder groeien lukt niet helemaal.

Herkenbaar gevoel? Probeer dan goed na te denken ‘waarom wil ik eigenlijk hogerop komen? Is het omdat het van mij verwacht wordt? Is het omdat ik graag een goede carrière wil? Of wil ik juist de voordelen zoals een auto voor de deur, een mooi huis & de functie van CEO?

Hiervoor is het goed om stil te staan bij jezelf. Wat vind ik allemaal belangrijk in zowel werk als privé? Wat wil ik nou eigenlijk bereiken en wat doe ik allemaal omdat te bereiken? Ben ik echt gelukkig op dit moment? Het is belangrijk om zelf eerst te weten wat je wilt, zodat je ook daarna ook kan kijken naar hoe je dit kan bereiken.

  1. Bang om te falen

Misschien wel de grootste reden die men tegenhoudt om doelen te bereiken: de angst om te falen. Bang om bepaalde doelen nooit te bereiken doordat ze zichzelf niet goed genoeg vinden. Hierdoor beginnen ze er helemaal niet aan of wachten ze tot het moment dat ze niet meer onzeker zijn.

Dit heeft te maken met verwachtingen van anderen of de gedachte van jou van deze verwachtingen. Het is daarom ook goed om jezelf af te vragen wat & waarom je iets graag wilt doen. De bevestiging vragen bij anderen kan hier ook een goed hulpmiddel voor zijn, zodat je weet wat die verwachtingen van anderen nou precies zijn.

En het zal zeker een keer gebeuren dat je je doel niet haalt, of iets niet loopt zoals je had gehoopt. Belangrijk hierbij is om dit niet als falen te zien, maar als een leermoment. Het is namelijk pas falen, als jij opgeeft met proberen.

  1. Geen waardevol netwerk hebben

De meeste carrièredoelen haal je niet alleen. Het hebben van een waardevol netwerk maakt het dan ook een stuk makkelijker om je doelen te halen. Zo kan je met je netwerk iemand introduceren bij een bepaald bedrijf of zorgen interne connecties er juist voor dat je de positie hogerop sneller kan krijgen.

Netwerken kan ook door velen als moeilijk worden ervaren, het voelt geforceerd en onnatuurlijk om mensen aan te spreken tijdens netwerkevenementen. Belangrijk om hierbij te onthouden: je hoeft niet alle tijd iemand te spreken. Neem ook even de tijd om te observeren. Wie praat met wie? Wie ken ik via via? Is er iemand ook alleen? En durf gewoon iemand aan te spreken (ook al is het maar voor 5 minuutjes), grote kans dat de ander ook op zoek is om te netwerken namelijk 😉

Waar de een moeite heeft met nieuwe connecties, heeft de andere weer meer moeite met het onderhouden ervan. Het is dan ook goed om te onthouden dat netwerken van twee kanten komen en alleen maar contact opnemen met iemand waar je iets van wilt dus vaak niet (op lange termijn) werkt. Vraag jezelf eens af wat jij voor een ander kunt doen in plaats van wat een ander voor jou kan doen. Je netwerk onderhouden betekent niet alleen nemen, maar juist ook geven.

  1. Het lijkt anderen te komen aanwaaien

Je kent het wel, die ene collega waarbij het lijkt alsof alles aan komt waaien. Hoewel dat zo kan lijken, is er niemand die echt alles gratis en voor niks krijgt. Alleen simpelweg je werk doen, zorgt er niet automatisch voor dat je je droombaan aangeboden krijgt.

Als je door wilt groeien en hogerop wilt komen, zal dat soms ook betekenen dat je geduldig moet zijn, je kennis moet uitbreiden of nieuwe vaardigheden moet aanleren. Het is belangrijk om te beseffen dat niet alles vanzelf gaat. De juiste doelen en de juiste motivatie zal er uiteindelijk voor zorgen dat jij komt waar je wilt komen.

  1. Het missen van leiderschapsvaardigheden

Dat je het goed doet op je werk en je je daarin blijft ontwikkelen, betekent niet altijd dat je ook goed meteen bent in leidinggeven. Manager zijn is een vak apart, het moet in je DNA zitten. Het is vaak niet zo dat je nog meer inhoudelijke kennis nodig hebt om hogerop te komen, maar juist de vaardigheden om leiding te geven.

Hierbij is het van belang om goed te ontdekken wat voor type leider je wilt zijn en waar je sterke punten/ krachten liggen. Hoe ga jij je werknemers stimuleren om het beste uit zichzelf te halen? Heb je nog geen ervaring met leidinggeven? Kijk dan eens naar leiders die je bewondert. Waarom bewonder je hen? Wat maken hun nou juist zulke goede leiders? En de belangrijkste; wat moet ik doen om ook deze eigenschappen te ontwikkelen?

 

BRON: Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM)